Az idősek otthonait számos kritérium alapján lehet rangsorolni, a leginkább megfogható dolog a pénzünkért kapott szolgáltatás minősége.
Természetesen a jogszabályi minimum feltételeknek megfelelő, kedvezőbb árkategóriába eső intézményekről is elmondható, hogy kellemes bennük az élet, de mint szinte bármely területen, itt is kijelenthető, hogy minél többet tudunk rászánni, annál magasabb terápiás, szabadidős és egészségügyi szolgáltatási színvonalú intézmények közül tudunk válogatni.
Aktív éveink második harmadában érdemes tehát elgondolkoznunk, hogy ha úgy hozza az élet, hogy beköltöznénk egy intézménybe, akkor milyen színvonalú ellátásban tudnánk elképzelni magunkat, mik az igényeink!
Léteznek olyan öngondoskodási megtakarítások, melyekben akár állami támogatással kiegészítve gyűjtögethetünk, és az összegyűjtött pénzt, az otthonba költözés költségeinek a fedezésére is fordíthatjuk – de természetesen másra is, ha végül nem költöznénk be!
Ezek átlátható, egyszerű termékek, nem kell félni tőlük és nem kell sok pénzt félretenni havonta, ha ideje korán elkezdünk gyűjtögetni! Cserébe a beköltözés tervezésénél akár a szállodai színvonalú ellátást biztosító, luxus kategóriájú helyek közt is tudunk majd válogatni.